Kopaszodás

Hajszál szerkezete:

A terminalis hajszál 50-120 µm vastagságú. A hajszálat-mely elhalt sejtekből áll- a mátrix osztódó sejtjei termelik. A hajszálat a központi medulla,cortex és az ezeket fedő cuticula alkotja. Ezeket a belső és külső gyökérhüvely, valamint hyalinréteg veszi körül, így alkotva a szőrtüszőt. A hajhagyma (bulbus), mátrixból és a dermalispapillaból áll, kb. a hajas-fejbőr felszínétől számítva egyénileg változó mélységben, kb. 2000-4000 µm-re helyezkedik el.

Hajszál növekedési ciklusai

1

Anagen fázis

2-6 évig tart, mely során a mátrixban aktívan osztódnak a sejtek, így a hajszál folyamatosan növekszik.
2

Catagen fázis

2-3 hétig tart, mely során a mátrixban termelődő sejtek apoptozisa (programozott sejthalál) következik be, a hajszál eltávolodik a mátrixtól.
3

Telogen fázis

kb. 3 hónapig tart, melyben a mátrix nyugvó stádiumban van, a hajszál már csak felületesen rögzül az irhában.
4

Kezdeti anagen fázis

a régi hajszál kihullik, a telogen fázist követően 2-3 hónap múlva a nyugvó mátrix ismét anagen fázisba kerül, új hajszál kezd növekedni. Átlagosan a fejtetőn mintegy 100.000-150.000 darab hajszál található. A normál hajhullás során naponta kb. 100 darab hajszálat veszítünk el. A ciklusok nem szinkron zajlanak. Normál növekedési ciklus esetén a hajszálak kb. 85-90%-aanagen fázisban, 1-2%-a catagen fázisban és kb. 10-15%-a van telogen fázisban. A genetikailag meghatározott ciklusos növekedés egyensúlyát (apoptozis, proliferáció, differenciáció) a neuroendokrin, vascularis, immunológiai és környezetei hatások (táplálkozás, gyógyszerek, infectiok, pszicho-szociális faktorok) módosítják.

 

Androgén alopecia

Az androgén alopecia a nem hegesedő hajvesztés speciális csoportja. A hajvesztés általában fokozatosan alakul ki. A 40 éves férfiak 50%-ánál, a nők 15%-ánál kezdődik a fokozatos hajvesztés. A 65 év felett már a férfiak több mint 80%-át és a postmenopausaban lévő nők kb. 40%-át érinti.

Az androgén alopecia klinikai megjelenést a hajhagymák androgén hormonokra adott eltérő érzékenysége adja. A kórkép alapja az anagen fázis lerövidülése révén a terminalis haj fokozatosan átalakul vellus hajjá (nem pigmentált, vékony hajszál). A hormonálisváltozások lényege a tesztoszteron (T) dihidrotesztoszteronná (DHT) alakulása, melyért az 5-alfa-reduktáz enzim a felelős. A fejtetőn, homlokon, halántékon lévő hajhagymák DHT érzékenyek és a DHT hatására idővel elvékonyodnak, miniatürizálódnak végül teljesen eltűnnek, miközben a hajciklus dinamikája is felgyorsul, mert a hajszálak anagen fázisa (növekedési fázis) egyre rövidebb lesz szintén a DHT miatt.

Férfiaknál

A férfiaknál kialakult androgén alopecia mértékének meghatározása, a nemzetközi irodalomban elfogadott Hamilton-Norwood skála alkalmazásával történik. A skála alapján 7 stádium illetve hajvesztési mintázat figyelhető meg a halántékon a hajszél felkúszásától a Szent Péter fejig.Hamilton-Norwood séma a férfiak androgén alopecia mértékének meghatározásához.

Nőknél

A nőknél megfigyelhető -Savi-Ludwig séma szerint felosztott- androgén alopeciaban a hajszél nem érintett, de a fejtetőn, valamint a halántékon ritkul meg a hajszálak sűrűsége.Savi-Ludwig séma a női androgén alopecia mértékének meghatározásához.

Ha kérdésed van

Mikor és kinél alkalmazható a FUE hajbeültetés?

A FUE hajbeültetés lényege a tarkó tájéki hajszálakban rejlik. Mindazon pácienseknél akik rendelkeznek megfelelő mennyiségű és minőségű donor területtel (adó területtel) a tarkó tájékon, esetükben a hajátültetési eljárás abszolút alkalmazható.

Ki alkalmas a FUE hajbeültetés igénybevételére?
Hogyan kerül meghatározásra a szükséges hajszálmennyiség?
Mitől függ a kivehető hajszálmennyiség?
Miért csak a tarkó tájéki hajszálak kerülnek átültetésre?
Klinikánk új címe: Tisza Medical Center / Cédrus Liget, F. épület fsz:4-5-6.
6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24. / (Rigó utca felőli első épület)

A klinika bejárata földszinti, utcafrontról közelíthető meg amely a Cédrus Liget F. épületének bejáratától jobbra található.

info@dhc.hu
+36 20 610 10 54
Bisnode tanusítvány

Facebook

+36 20 610 10 54 6721 Szeged Teleki u. 9.
info@dhc.hu
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett még jobb felhasználói élményt nyújthassunk.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatkezelési szabályzatunkat.
Adatkezelési szabályzat Elfogadom Elutasítom