Hajbeültetési Konzultáció

HAJBEÜLTETÉS ELŐTTI ORVOSI KONZULTÁCIÓ FONTOSSÁGA

Számtalan bőrgyógyászati kórkép esetében figyelhető meg különböző mintázatú hajvesztés. Nagyon fontos tisztázni a hajhullás, hajvesztés okát, ugyanis vannak olyan súlyos bőrgyógyászati kórképek (pl.: autoimmun hegesedéssel járó betegségek, pikkelysömör…stb.), amelyek esetében nem lehet elvégezni a hajbeültetést, mert a műtét sikeressége kérdéses.

A Pácienseink egyéb belgyógyászati-, rheumatológia-, endokrinológiai társbetegségeit ismernünk kell, valamint ezek kezelésére (injekció, infúzió formájában, valamint szájon át) alkalmazott készítményeket, ugyanis vannak olyan terápiák melyeket a társszakma kezelőorvosával egyeztetve le-, illetve át kell állítani a hajbeültetés eredményessége érdekében.

Amennyiben a Páciensünk kórtörténetében rosszindulatú daganatos megbetegedés, kemoterápia szerepel kizárólag onkológus szakorvos engedélyével végezhető el a műtét.
A hajas fejbőr betegségek észlelése esetén kulcsfontosságú azok bőrgyógyászati kezelése a megfelelő műtéti eredmény elérése érdekében. Egyéb kórforma esetén bőrgyógyászati indokkal megjavasolt retinoid származékok szedése mellett -az elnyújtott sebgyógyulás és fényérzékenyítő hatása miatt- sem javasolt a műtétet elvégezni, ekkor is szükséges a terápiát átváltani.  Vannak olyan hajhullásformák (pl.: telogéneffluvium=diffúz hajvesztés), melyek esetében a hajbeültetés nem megoldás, más helyi kezelésekkel (PRP= Patelet Rich Plasma, orvosi tűs mezopen kezelés speciális hatóanyagok bejuttatásával, valamint vas-, cinkpótlással, pajzsmirigyhormon pótlással)helyreállítható a hajkorona. Alopeciaareata, körülírt, foltos hajvesztés esetén fontos a szervezetben lévő gyulladások felderítése, autoimmun háttér tisztázása és azok kezelése,speciális bőrgyógyászati helyi kezelés alkalmazásával ismételt hajnövekedés érhető el.

Amennyiben konzervatív bőrgyógyászati kezelési forma nem jön szóba a hajvesztés mintázata és kiterjedése alapján, az egyetlen élethosszig tartó rekonstrukciós (helyreállító) kezelés, a hajbeültetés.

Fontos felmérni a hajvesztés mértékét és az adóterület méretét, minőségét, amennyiben nem lehetséges látványos, esztétikus rekonstrukciós eredmény elérése, orvos-etikai okokból hajbeültetést nem javaslunk a Pácienseinknek.
 
A fent leírtak alapján nagyon fontosnak tartjuk az előzetes konzultációt, hogy csak ténylegesen abban az esetben történjen meg a műtét, amikor ez az egyetlen lehetőség a hajkorona helyreállítására, valamint nincs kontraindikációja a műtét elvégzésének.

A hajbeültetés előtti és utáni helyi és szisztémás (szájon át történő) személyre szabott kezelés alkalmazása nagyon fontos a megfelelő műtéti eredmény elérése érdekében.
 
Az alábbi kórképek esetébenegyetlen kezelési mód a hajbeültetés elvégzése:
-hormonális típusú hajvesztés (androgén alopecia, nők és férfiak esetében egyaránt)
-traumás sérülések nyomán visszamaradt fejbőr hegesedés
-trakciósalopecia (a Páciens saját maga tépi ki a haját pszichés okok miatt), természetesen ebben az esetben már csak a pszichiátriai szempontból teljesen gyógyult Páciensnél végezhető el a műtét.Raszta tincsek, szoros hajgumizás következtében a tartós húzás miatt is kialakulhat ilyen típusú, körülírt hajvesztés.
-veleszületettkörülírt hajhiány
-olyan ritka kórképek, melyek esetében nincs hatékony konzervatív bőrgyógyászati kezelés (lichenplanopilaris, frontalisfibrotizálóalopecia)
 
HAJBEÜLTETÉS ELŐTTI KOMPLEX ORVOSI KONZULTÁCIÓ LÉPÉSEI:
 1. részletes kórtörténet megismerése
 2. családi anamnézis kikérdezése (A családban előfordult-e valakinek hajvesztése?)
 3. rendszeresen szedett gyógyszerek, táplálék kiegészítők, valamint gyógyszerallergiák felderítése
 4. a hajhullás megállítása céljából, helyi bőrgyógyászati és egyéb készítmények valamint kezelések (PRP, mezoterápia) alkalmazása és azok eredményessége
 5. hajvesztés, hajhullás típusának és okának meghatározása
 6. laborvizsgálati eredmények áttekintése valamint gócok (mandulagyulladás, húgyuti fertőzések, fogászati problémák) felderítése, szükség esetén bizonyos hajvesztési formákban
 7. hajas fejbőr és hajszálak szerkezetének vizsgálata
 8. hajas fejbőr állapotának (status) pontos leírása, rendellenességek-, fertőzések fennállásának dokumentálása
 9. hajkorona helyreállítása céljából a hajbeültetés határait kijelölni, hajvonal rekonstrukciója esetén a lehető legtermészetesebb vonal megrajzolása
 10. fotódokumentáció
 11. részletes ambuláns lap a Páciens rendelkezésére bocsájtása, valamint szükség esetén a műtét előtti kezelés megjavaslása, recepttel való ellátása
 
A konzultáció során megvizsgálásra kerül a problémás terület, és megállapításra kerül, hogy a megfelelő esztétikai eredmény elérése érdekében mi az a hajszálmennyiségi minimum, amely feltétlen szükséges az eredmény eléréséhez. A hajbeültetési tervezést kizárólag az operáló intézet szakemberi végezhetik!
A tervezésnél kiemelten figyelembe kell venni a páciens donor területének egyéni adottságait (a hajszálak minőségét, színét, sűrűségét) Ezen tényezők figyelembevétele elengedhetetlen ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy az adott páciens esetében összesen hány hajszál kivételére van lehetőség anélkül, hogy a donor területen látható nyoma maradjon.
A beültetendő hajszál mennyiséget számos tényező határozza meg, melyeknek nagy része szakmai alapon kerül meghatározásra, egy része azonban mindig a páciens egyedi elképzelésein és anyagi lehetőségein alapul. Éppen ezért a végső hajszálszám meghatározása minden esetben a pácienssel együtt történik!

A probléma pontos felmérése és az eredmény érdekében szükséges hajszálmennyiség kizárólag egy orvosi konzultáció keretében határozható meg!
Tapasztalat és gyakorlat hiányában megtörténhet, hogy a páciensnek sokkal kevesebb hajszálat terveznek! Ilyen esetekben a későbbiek folyamán több kisebb műtétre is szüksége lesz a páciensek, ahhoz hogy a kellő esztétikai eredményt elérje. Gyakorlott kezekben a hajátültetés sokszor egy nap alatt is elvégezhető!

Hajbeültetés előtt fontos és javasolt minden esetben körültekintően tájékozódni, hogy a tervezett hajszálmennyiség, mire elég, milyen sűrűség várható a hajátültetés után, és pontosan meghatározni, hogy mekkora terület kerül beültetésre a tervezett hajszálmennyiséggel, és hogy a továbbiakban javasolt e még további beavatkozás!
A FUE hajbeületetés nem kozmetikai beavatkozás, hanem komoly ORVOSI műtét, amely komoly szakmai hátteret és professzionális munkát igényel!

Rólunk mondták

Ha kérdésed van

Mikor és kinél alkalmazható a FUE hajbeültetés?

A FUE hajbeültetés lényege a tarkó tájéki hajszálakban rejlik. Mindazon pácienseknél akik rendelkeznek megfelelő mennyiségű és minőségű donor területtel (adó területtel) a tarkó tájékon, esetükben a hajátültetési eljárás abszolút alkalmazható.

Ki alkalmas a FUE hajbeültetés igénybevételére?
Hogyan kerül meghatározásra a szükséges hajszálmennyiség?
Mitől függ a kivehető hajszálmennyiség?
Miért csak a tarkó tájéki hajszálak kerülnek átültetésre?

Ha kérdésed van

Mikor és kinél alkalmazható a FUE hajbeültetés?

Ha valaki kopaszodási, hajhullási, hajritkulási problémáit szeretné végérvényesen és tartósan kezelni, a tudomány mai állása alapján ennek egyetlen biztos és igazolt módszere a hajbeültetés. A hajbeültetésnek, mint komoly ORVOSI műtétnek két fajtája ismert:

1. FUT módszer
Ez az úgynevezett csíkkivételes eljárás melynél szikét használnak

2. FUE módszer
Ez a módszer hajszálak egyenkénti átültetését jelenti. Itt a hajszálak kivétele, és átültetése is speciális tűkkel és eszközökkel történik, a beavatkozás alkalmával nincs vágás, utána nem marad heg, az eredmény pedig természetes hatású. A FUE hajbeültetési eljárásnak két fajtája létezik: A kézi és a gépi (mikromotoros) technika.

FONTOS MEGJEGYEZNI: Ezen a két módszeren kívül a hivatalos szakmai vélemények alapján nincs további eljárás!

Ki alkalmas a FUE hajbeültetés igénybevételére?
A FUT és a FUE hajbeültetésről
Miért a FUE módszer?
A FUE hajbeültetés fontos tudnivalóiI
A hajbeültetés eszközei
Hogyan jelentkezhetek konzultációra?
Mit jelent a hajbeültetési tervezés?
Doctor Hair Clinic

Kérjen SZEMÉLYES konzultációt

Klinikánk új címe: Tisza Medical Center / Cédrus Liget, F. épület fsz:4-5-6.
6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24. / (Rigó utca felőli első épület)

A klinika bejárata földszinti, utcafrontról közelíthető meg amely a Cédrus Liget F. épületének bejáratától jobbra található.

info@dhc.hu
+36 20 610 10 54
Bisnode tanusítvány

Facebook

+36 20 610 10 54 6721 Szeged Teleki u. 9.
info@dhc.hu
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett még jobb felhasználói élményt nyújthassunk.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatkezelési szabályzatunkat.
Adatkezelési szabályzat Elfogadom Elutasítom