Műtét utáni teendők

 

TÁJÉKOZTATÓ HAJBEÜLTETÉS UTÁNI TEENDŐKRŐL

Kérjük, kövesse azokat a javaslatokat, amelyeket a műtét utáni időszakra ajánlunk. Ezek a javaslatok abban segítenek Önnek, hogy a műtét utáni időszak kényelmessé és panaszmentessé váljon, valamint a sebgyógyulás szövődménymentes legyen. Ha ezekkel a teendőkkel kapcsolatosan bármilyen kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal! A hajbeültetés egy komplex beavatkozás, amivel együtt járhatnak bizonyos komplikációk is. Ha követi az általunk javasolt teendőket, akkor ezeknek a szövődményeknek a kockázata minimálisra csökken. Minden olyan tevékenység, ami az orvosi tanáccsal ellentétes, növelheti a szövődmények kialakulását és ronthatja a műtét eredményességét.

A műtéti területek gondozása

 1. nap (a műtét napjának estéje):
 • Tarkóról a kötést le kell venni.
 • Lefekvés előtt a beültetett területet fiziológiás sóoldattal meg kell nedvesíteni.
 • Pelenkát a párnára kell teríteni (a nedvszívó, érdesebb felével), hogy a sebváladékot felszívja.
 • Vacsora után az antibiotikumot és a fájdalomcsillapítót be kell venni.
 • Éjszaka úgy kell aludni, hogy a beültetett részhez ne érjen hozzá a párna (a donor területre, ahonnan történt a kivétel) nyugodtan rá lehet feküdni.
 • Háton és oldalt is feküdhet, csak hason feküdni tilos!

1-4. nap:

Donor terület (tarkótájék): reggel és este Vichy Micro-peel samponnal alaposan mossa meg a fejbőrét és bő langyos vízzel öblítse le.

Beültetett terület: 2 óránként, 2-3 spricceléssel, a kapott infúziós oldattal (fiziológiás sóoldat) nedvesen kell tartani, a rászáradt vért le kell oldani. Amennyiben a sebgyógyulás során a fejbőre viszketne, akkor gyakrabban is megnedvesítheti a beültetett területet a fiziológiás sóoldattal.

5. nap:

Donor terület: reggel és este Vichy Micro-peel samponnal alaposan mossa meg a fejbőrét és bő langyos vízzel öblítse le.

Beültetett terület: Ekkor érheti először a beültetett területet csapvíz. Reggel, délben és este langyos, enyhe vízsugárral tus alatt a beültetett területet 5-10 percig áztatni, majd tiszta törölközővel fel kell itatni a vizet (nem dörzsölni!).

6.nap:

Donor terület (tarkótájék): reggel és este Vichy Micro-peel samponnal alaposan mossa meg a fejbőrét és bő langyos vízzel öblítse le.

Beültetett terület: reggel és este 5 perc langyos vizes áztatás után körkörös mozdulatokkal masszírozza be Vichy Micro-peel sampont, majd bő vízzel öblítse le. Tiszta törölközővel fel kell itatni a vizet (nem dörzsölni!).

7-10. napig:

Az egész fejbőrt (donor és beültetett terület) reggel és este mossa a Vichy Micro-peel samponnal.

Akkor tisztította le tökéletesen a fejbőrét, ha sehol sem látható alvadt vér, hámló bőrdarab, a fejbőr teljesen tiszta és sima, mint kiinduláskor.

10. nap:

A személyes vagy elektronikus formában történő kontroll vizsgálat után, egyénre szabott bőrgyógyászati javaslatot fog kapni, mely alapján kell a kezelést folytatni.

A Vichy Micro-peel sampont már csak kúraszerűen heti 1x kell használni, mert kiszáríthatja a fejbőrét a folyamatos használat során. Rendszeres hajmosásra általában natúr baba sampont (pl.: Johnson’s baby sampon) vagy Vichy nyugtató, sensirine tartalmú samponját kell használnia.

 

Fontos tudnivalók

A műtétet követő 4-5. hét során a beültetett, látható, kis hajszálak egy része kihullik, mert a hajhagymák átmenetileg nyugvó fázisba kerülnek.  Nem kell aggódni, mert a hajhagymák a fejbőrben maradnak, a műtétet követő 4-6. hónapban kezdenek el ismét kinőni az átültetett hajszálak.

Kötés:

A hajbeültetést követően egy steril kötéssel a tarkó tájékon engedjük haza a pácienst. Ezt a kötést a műtét napján lefekvés előtt lehet levenni.

Vérzés:

A műtétet követően még este is kis váladékszivárgás természetesnek mondható, mind a donor területen, mind a beültetett területen. Abban a ritka esetben, ha folyamatos vérzést észlel, akkor kövesse a következő tanácsokat:

 1. Egy steril géz lappal egyenletes, folyamatos nyomást gyakoroljon a vérző területre kb. 10-15 percig.
 2. Ha a vérzés továbbra is fennáll, akkor keressen bennünket telefonon: + 36 20 610 10 54 és kollégánk segítségére lesz a további teendőkkel kapcsolatosan.

Alvás:

Nem ajánljuk, hogy arcon feküdjön és aludjon, mert ez a pozíció az arc duzzanatát okozhatja. Három napig aludjon 30°-ban megemelt fejtartás mellett. Ehhez több, megemelt párna vagy dönthető ágy használata a legjobb.

Fájdalom:

Minimális kellemetlen érzés, fájdalom jelentkezhet a műtét után, mely miatt az általunk kiosztott fájdalomcsillapító tablettából vegyen be. Kérjük, hogy ne vezessen gépjárművet és irányítson gépeket, amíg fájdalomcsillapítót szed. Amennyiben a tarkótájékot nem kezdi el alaposan samponnal mosni a műtét utáni naptól folyamatosan, napi 2x, akkor 2-3 hétig tartó kínzó, lüktető fájdalom fog jelentkezni, ez jelzi a nem megfelelő tisztítást.

Duzzanatok:

Gyakran duzzanat jelentkezhet a homlok környékén a műtétet követő harmadik és negyedik napon, amely általában csak két-három nap alatt megszűnik. Ez a duzzanat kiterjedhet a szem és az orrgyök környékére, mely a látását korlátozhatja. Ez egy természetes folyamat, a műtét során beadott érzéstelenítő oldat a gravitációnak megfelelően a lágy szövetekben felhalmozódik.                  Nem allergiás reakció, kezelést nem igényel!

Sebgyógyulás, hegesedés:

 • A műtét után 3 hétig ne viseljen sapkát, kalapot, fejkendőt, bukósisakot.
 • A műtétet követően folytasson pihentető életmódot, ne erőlködjön legalább 3 hétig.
 • Tartózkodjon az alkoholos italoktól a műtétet követően, legalább egy-két hétig.
 • Ne dohányozzon a műtétet követően, legalább két hétig.

Pustulák (gennyes csomók, pattanásszerű tünetek) a fejbőrön:

Minden hajbeültetést követő 1-3. hónapban alakulnak ki kis pattanásszerű tünetek, mert az új, növekedő haj kezdi áttörni a bőr rétegeit, maga előtt sodorja a mirigyek váladékát és a hámsejteket. Ez a folyamat könnyen összetéveszthető valamilyen fertőzéssel, de ez egy természetes folyamat.

A tünetek jelentkezésekor 3-4 napon át napi 1x mossa meg az érintett fejbőr területet Vichy Micro-peel samponnal. Nem szabad nyomkodni, szurkálni a fejbőrt, mert a hajhagymákat meg tudja sérteni. Amennyiben nagyobb gyulladt, fájdalmas csomók jelentkeznek, akkor azonnal telefonon jelezze, és szükség esetén bőrgyógyászati kezelést indítunk.

Viszketés:

Előfordulhat, hogy a hajbeültetést követően, illetve a beültetett haj növekedésével viszkető érzés jelentkezik, a beültetett és/vagy a donor területen, ami a gyógyulási folyamat része, ezért aggodalomra semmi ok. A viszketést fokozhatja a bőr kiszáradása is. A bőr kaparása tilos, ez a beültetett haj elvesztésével jár! A műtét utáni 1 héten jelentkező viszketés esetén javasolt fiziológiás sóoldattal minimum óránként a beültetett terület átnedvesítése. A speciális Vichy samponok megfelelő alkalmazása csökkenti ezt a panaszt.

Bőrpír a fejbőrön:

A beültetett területen előfordulhat vérbőség, bőrpír, amely idővel elhalványodik és eltűnik magától. Ez a vérbőség teljesen természetes ilyen beavatkozás után, emiatt kérjük, ne aggódjon. Világosabb, érzékeny bőrű páciensek esetén a bőrpír akár 1-1,5 hónapig is eltarthat. Amennyiben nem csökkent, ill. nem szűnik meg a bőrpír, akkor kérjük, jelezze a panaszát és bőrgyógyászati kezelést indítunk.

Zsibbadás és érzéskiesés a fejbőrön:

A beültetett területen előfordulhat zsibbadás, mely átmeneti, általában 1-2 hónap alatt spontán rendeződik. A zsibbadás ritka esetben elhúzódhat, ekkor patikában vény nélkül vásároljon B1-vitamint tartalmazó Milgamma N kapszulát, melyből 1 dobozzal szedjen be, napi 3x1 caps.-t.

 

Fertőzések:

Ha a donor terület vérbővé, duzzadttá és érzékennyé válik, az fertőzésre utalhat. Láz vagy hőemelkedés szintén valamilyen gyulladást jelez. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, akkor keress fel klinikánkat, ahol a segítségére leszünk. A fertőzések elkerüléséhez javasoljuk a következőket:

 1. Az első héten kerüljön minden koszos, poros környezetet, ami fertőzés forrása lehet.
 2. Szedje be az antibiotikumot, amelyet adtunk Önnek.
 3. Tartsa tisztán a műtéti és az azt körülvevő területet, ahogy azt a tájékoztató korábbi fejezetében taglaltuk.

 

Pörkösödés (megalvadt vér):

A műtétet követőén a beültetett és a donor területen a szivárgó vér megszáradása miatt, kis pörkök alakulnak ki. A pörköt TILOS lekaparni, mert a graftot ki lehet vele emelni. A műtét utáni 1-4. napig fiziológiás sóldat ill. sampon alkalmazása mellett (lsd. műtéti területek kezelése résznél) folyamatosan leválnak, 10. napra már teljesen tisztának kell lennie a fejbőrnek.

 

Fésülködés, hajfestés, hajformázás:

A műtét után 12-14 napig ne fésülködjön. Ezt követően óvatosan elkezdheti a haj fésülését, de nagyon fontos, hogy a beültetett területen a fejbőrt ne érintse, ne fésülje.

Hajvágás 1 hónappal a műtétet követően kezdhető el. Hajformázásra zselét, waxot, hajhabot használhat a műtét után 1 hónap múlva. Hajfestés ammóniamentes hajfestékkel, 3 hónappal a műtét után elkezdhető.

Testmozgás:

Három hétig minden sport, megerőltető fizikai munka, izzadással járó tevékenység TILOS!

Napozás:

A beültetett területet ne érje tűző nap a műtétet követő 2-3 hónapban. Ezt követően is kerülni kell a leégést, ezért SPF 50+ fényvédőt tartalmazó, La-Roche Anthelios termálvizes alapú, mattító permetet használja óránként a beültetett területre. Javasolt olyan kalap használata, ami a naptól véd, de mellette jól szellőzik, és nem izzad alá a fej bőre.

A műtét után alkalmazott gyógyszerek (ezeket biztosítjuk a pácienseink részére):

 1. Doxycyclin (antibiotikum, zöld színű kapszula): a műtét utáni fertőzés és gyulladás megelőzése érdekében 5 napon át este 1 caps.-t kell bevenni étkezés után.
 2. Cataflam (fájdalomcsillapító, kerek, rozsdabarna színű tabletta): fájdalom esetén kell bevenni, egyszerre 1 tbl.-t.
 3. PANADOL (fájdalomcsillapító, fehér színű, ovális tabletta): fájdalom esetén a Cataflam tbl.-val kombinálva, azaz 2-3 óránként váltva bevehető.
 4. A mihamarabbi sebgyógyulás érdekében javasoljuk a C-vitamin készítmények szedését.

 

FONTOS TUDNI:

A műtét során a szakma szabályai szerint elvégzett, tökéletes munka eredményességét nagymértékben befolyásolja a páciens által otthonában elvégzett utókezelés!

Amennyiben nem megfelelő módon járt el, és nem tartotta be az utasításokat, akkor kockáztathatja a műtét eredményességét!

Kérjük, annak érdekében, hogy a hajbeültetése eredményes legyen fokozott figyelemmel, és olvassa át és tartsa be a műtét utáni részletes teendőket!

Amennyiben kérdése lenne a teendőkkel kapcsolatban kérjük, telefonon vagy e-mailben azonnal vegye fel a kapcsolatot klinikánkkal! Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

A páciensnek saját érdekében KÖTELEZŐ a klinika által meghatározott időközönkénti kontroll vizsgálatokon való részvétel (személyesen vagy e-mailben). A kontrollok elmulasztása esetén klinikánk nem tudja elvégezni a megfelelő utókövetést s ezáltal a páciens kockáztatja a műtét eredményességét!

Ha a kötelezően előírt és meghatározott kontroll időszakokon való képküldésnek / személyes megjelenésnek a páciens nem tesz eleget, úgy mindennemű felelősségvállalás megszűnik az operáló intézet részéről.

 

KÖTELEZŐ KONTROLL IDŐPONTOK:

- műtét után 10. nap

- 1 hónap

- 3 hónap

- 6 hónap

- 9 hónap

- 12 hónap

 

A hajbeültetés végleges eredménye 12 hónap múlva látható!

 

 

 

Klinikánk új címe: Tisza Medical Center / Cédrus Liget, F. épület fsz:4-5-6.
6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24. / (Rigó utca felőli első épület)

A klinika bejárata földszinti, utcafrontról közelíthető meg amely a Cédrus Liget F. épületének bejáratától jobbra található.

info@dhc.hu
+36 20 610 10 54
Bisnode tanusítvány

Facebook

+36 20 610 10 54 6721 Szeged Teleki u. 9.
info@dhc.hu
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett még jobb felhasználói élményt nyújthassunk.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatkezelési szabályzatunkat.
Adatkezelési szabályzat Elfogadom Elutasítom