Hajbeültetés Férfiaknak

Hajhullás és kopaszodás férfiak esetében

Az androgén alopecia klinikai megjelenést a hajhagymák androgén hormonokra adott eltérő érzékenysége adja. A kórkép alapja az anagen fázis lerövidülése révén a terminalis haj fokozatosan átalakul vellus hajjá (nem pigmentált, vékony hajszál). A hormonálisváltozások lényege a tesztoszteron (T) dihidrotesztoszteronná (DHT) alakulása, melyért az 5-alfa-reduktáz enzim a felelős.

A fejtetőn, homlokon, halántékon lévő hajhagymák DHT  érzékenyek és a DHT hatására idővel elvékonyodnak, miniatürizálódnak végül teljesen eltűnnek, miközben a hajciklus dinamikája is felgyorsul, mert a hajszálak anagen fázisa (növekedési fázis) egyre rövidebb lesz szintén a DHT miatt.

A férfiaknál kialakult androgén alopecia mértékének meghatározása, a nemzetközi irodalomban elfogadott Hamilton-Norwood skála alkalmazásával történik. A skála alapján 7 stádium illetve hajvesztési mintázat figyelhető meg a halántékon a hajszél felkúszásától a Szent Péter fejig.

Hamilton-Norwood séma a férfiak androgén alopecia mértékének meghatározásához

ferfi-kopaszodas.jpg

A férfiakra jellemző tipikus hormonális hajvesztés az alábbi területeket érinti:

  • Hajvonal – frontális homlok környéki területek
  • Fej elülső része
  • Fejtető –forgó területe

A hátsó tarkó tájéki részt nevezzük adóterületnek vagy donor területnek. Ez a terület szolgál a hajszálak kinyerésére.

FUE Hajbeültetés férfiak esetében

ferfi-hajbeultetes.jpg

A Fue hajbeültetési( Follicular Unit Extraction) vagyis a haj egységek egyenkénti átültetésén alapuló eljárás természetesen a nők esetében is rendelkezésre áll, ahhoz, hogy a problémás területekre hajat ültessünk.

Ahhoz, hogy kinél mennyi hajszál ültethető át és vehető ki teljes biztonsággal, azt minden esetben kötelező jelleggel egy hajbeültetési konzultáción szükséges egyeztetni az operáló intézettel, hiszen nincs két egyforma páciens, két egyforma probléma ezért értelemszerűen minden páciens esetében egyéni adottságok és szubjektív tényezők határozzák meg a műtét lehetőségeit.

Fontos tudni, hogy kizárólag saját adóterületen lévő hajat lehet átültetni (hozzátartozó, családtag hajzatának átültetésére nincs lehetőség)

Mivel a FUE hajbeültetés lényege a tarkó hajszálak átültetésén alapul, ezért a donor területen (tarkó tájékon) szükséges a haj levágása! Férfiak esetében: ez a terület a tarkó tájékon fültől - fülig terjed ( teljes tarkó tájéki területen)
Nők esetében: Tekintettel, hogy női pácienseinknél sok esetben esetében nem lehetséges a teljes tarkó tájéki terület levágása, ezért náluk a donor területen csupán egy kis területen " egy sávban" vágjuk le a hajat a szükséges hajszálmennyiség kinyeréséhez.

A donor területen a hajzat 0-ás gépi hajvágóval való levágása alapfeltétel, az átültetendő hajszálak megfelelő mennyiségi és minőségi kinyeréséhez! Abban az esetben ha a páciens nem tejesen kopasz, vagyis rendelkezik még hajzattal a fejtetőn is, ezen a területen is erősen javasolt és ajánlott a hajzat egészen rövidre vágása több okból is! Egyrészt mert: ha rövid haj közé történik a beültetés a hajszálak beültetését sokkal gyorsabban, precízebben lehet elvégezni s mindemellett nagyban megkönnyíti és felgyorsítja az operáló team munkáját. másrészt a műtét utáni 7-10 napos sebgyógyulási időszakban higiéniai szempontból valamint a terület tisztán tartását és ápolását is sokkal könnyebb a páciensnek elvégezni és fenntartani ha egészen rövid a haj.

Férfiak esetében ha a probléma mértéke szükségessé és az adóterület állapota lehetővé teszi lehetőség vagy 1 és 2 napos műtétek igénybevételére is.
1 napos műtét keretében egy optimális jó adóterülettel rendelkező páciens esetében maximum 4500-5000 hajszál vehető ki és ültethető át.
2 napos műtét keretében maximum 7500-8000 hajszál nyerhető ki egy optimális jó adóterületből.

Kinek, mennyi hajszál kerülhet beültetésre?

Azt, hogy kinél, hány hajszál kerül kivételre és átültetése az több tényezőn alapul:

  • a problémás terület mértéke
  • az adóterület állapota
  • szubjektív tényezők


Hajbeültetési műtét előtt minden esetben kötelező a személyes vagy e-mailes konzultáció az operáló intézettel, a személyre szabott hajbeültetési tervezés, a rendelkezésre álló lehetőségek és a tervezett műtét / műtétek egyeztetése céljából!

ferfi-hajbeultetes-2.jpg

Ha kérdésed van

Milyen sűrűség érhető el egy beavatkozással?

A várható sűrűség több tényezőtől függ. Egyrészt a donor területi adottságoktól, a beültetendő problémás terület mértékétől. Azonban 1. körös beavatkozással az esetek többségében nem érhető el olyan sűrű és természetes hatás mint normál hajzat esteében.

Normális esetben egy ember fején 1cm2 területen átlagban 140-150 hajszál található. Első körben egy műtéttel minimum 50-60 hajszál kerül beültetésre, tehát akinél az adó terület lehetővé teszi és a terület is indokolja értelemszerűen lehetőség van a későbbiekben sűrítő műtét vagy 2. körös műtét elvégzésére.

Hogyan jelentkezhetek műtétre?
Vannak-e kötelező műtét előtti teendők?
Szükséges e az egész hajzat levágása?
Mi a teendő műtét után?
Doctor Hair Clinic

Kérjen SZEMÉLYES konzultációt

Klinikánk új címe: Tisza Medical Center / Cédrus Liget, F. épület fsz:4-5-6.
6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24. / (Rigó utca felőli első épület)

A klinika bejárata földszinti, utcafrontról közelíthető meg amely a Cédrus Liget F. épületének bejáratától jobbra található.

info@dhc.hu
+36 20 610 10 54
Bisnode tanusítvány

Facebook

+36 20 610 10 54 6721 Szeged Teleki u. 9.
info@dhc.hu
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett még jobb felhasználói élményt nyújthassunk.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatkezelési szabályzatunkat.
Adatkezelési szabályzat Elfogadom Elutasítom