Hajbeültetés Nőknek

Hajhullás és kopaszodás nők esetében

Sajnos  a hajvesztés és hajhullás nem csak a férfiakat hanem a nőket is érinti.

Női páciensek esetében is értelemszerűen az elsődleges cél a probléma pontos okának felderítése valamint a lehetséges legjobb kezelési mód kiválasztása az adott problémára vonatkozóan.

A nőknél megfigyelhető Savi-Ludwig séma szerint felosztott- androgén alopeciaban a hajszél nem érintett, de a fejtetőn, valamint a halántékon ritkul meg a hajszálak sűrűsége.

Savi-Ludwig séma a női androgén alopecia mértékének meghatározásához

noi-kopaszodas.jpg

A nők hajhullása, Androgen alopecia

A nőkre jellemző gyakori hajhullás az androgén alopecia.

A nők ösztrogén hormonjai meghosszabbítják, az androgének lerövidítik a haj növekedési (anagén) szakaszát.

A nőknél a serdülőkor után a petefészek ösztrogén és progeszteron termelése a meghatározó, de nagyon kis mennyiségben androgének, tesztoszteron is termelődik a petefészekben és a mellékvesében.

 Ha valamilyen oknál fogva az androgének relatív túlsúlyba kerülnek, akkor az azokra, egészen pontosan a tesztoszteronból képződő dihidro-tesztoszteronra (DHT) érzékeny hajhagymák anagén fázisa lerövidül, és férfias (androgenetikus) hajhullás kezdődik.

A kopaszodás nőknél jóval ritkább, mint a férfiaknál.

Nőknél androgén hormonokra való érzékenység átmenetileg, vagy véglegesen változhat.

 Ennek oka lehet a női nemi hormonok (ösztrogén) termelésében keletkezett zavar (a szoptatás alatt, fogamzásgátlók szedésének abbahagyása után, illetve a menopauza idején

 A változókor a hajat is érinti. A változó korral (menopauza) a női nemi hormonok szintje változik a szervezetben és hajhullás oka lehet.

 A petefészek működése szabálytalanná válik, majd leáll, s ezzel párhuzamosan az ösztrogén- és progreszteron termelés is csökken,

 Ezzel párhuzamosan a férfi nemi hormonoknak, az androgéneknek a relatív aránya pedig nő.

A DHT-re érzékeny szőrtüszők sorvadásnak indulnak. Ennek a kopaszodásnak az ellenszere a külsőleges antiandrogén hatású, ösztradiol, illetve kortizon-tartalmú hajszeszes bedörzsölés lehet.

 Alapos kivizsgálás után hormontartalmú gyógyszerek, egyes fogamzásgátlók szedése is szóba jöhet.

A női kopaszodásra családi hajlamot mutató hölgyek jó, ha tudják, hogy itt csak az időben elkezdett és folyamatosan fenntartott kezelés segíthet, mert csak a még élő és működő szőrtüszők menthetők meg.

Szerencsére a nők 70 százalékánál a hajhullás feminin típusú. A nők kopaszodása más mintázatot mutat, mint a férfiaké. Ez azt jelenti, hogy a fejen nagyjából egyenletesen ritkul a haj, nem képződnek kopasz foltok, mint a férfiaknál.

A nőknél a haj ritkulás nem a forgó és tonzúra területén, hanem a fejtető közepén vagy a választéknál indul el. Akkor szokott gondot okozni, ha olyan mértékű, hogy már a fejbőr is erősen áttűnik a hajon.

 A férfias vonásokat mutató testszőrzettel rendelkező nők hajlamosabbak az androgenetikus hajhullásra.

Rájuk jellemzőbb az androgenetikus hajhullás másik, maszkulin típusa, amikor is a kopaszodás a férfiakhoz hasonlóan zajlik.

A halántéknál és a tonzúra területén indul el. Ennek a jelenségnek kissé több figyelmet kell szentelni, mert hormonbetegség vagy daganat is okozhatja.

A női hajhullás hátterében a hormonkoncentrációk egyéb megváltozása is hajhullást okozhat.

A fogamzásgátlók szedésének abbahagyása vagy valamilyen pajzsmirigy-bántalom szintén női hajhulláshoz és a nők kopaszodásához vezethet.

 

KISMAMÁK HAJHULLÁSA

Várandós állapotban és szoptatás alatt is jelentős a hormonális változás és ezért hullik a kismama haja.

Gyakori ok, hogy várandós állapotban és szoptatás alatt vashiány jön létre, ami befolyásolhatja a haj minőségét

Ilyenkor gyorsulhat a nyugalmi állapotban levő hajszálak kihullása.Ez egy átmeneti állapot, melyet megfelelő hajkészítmény alkalmazásával, a hiánybetegség megszüntetésével egyensúlyban lehet tartani, és a haj szebb lesz, mint régen.

 

kismamak.jpg

 

Kemoterápiát követő hajhullás, teljes kopaszodás

A rákos daganat kezelésénél a gyorsan osztódó rákos sejtek osztódását gátolják (kemoterápia).

A kemoterápia során ún. citosztatikumokat alkalmaznak.

A citosztatikumok elpusztítják a kifejezetten gyorsan növekvő és sűrűn osztódó sejteket, mint amilyenek a daganatos sejtek is.

Sajnos ilyenkor nemcsak a beteg, hanem az egészséges sejteket is károsítják.

 Ennek következménye a hajhullás és a kopaszodás.

A hajvesztés nem mindenkinél azonos, függ a kezelés előtti hajmennyiségtől ill. a kezelés alatt kapott gyógyszer erősségétől.

A kezelés befejezését követően a haj újranő, gyakran sűrűbb lesz a haj, mint kezelés előtt.

FUE Hajbeültetés nők esetében

hajbeultetes-nok.jpg

A Fue hajbeültetési (Follicular Unit Extraction) vagyis a haj egységek egyenkénti átültetésén alapuló eljárás természetesen a nők esetében is rendelkezésre áll, ahhoz, hogy a problémás területekre hajat ültessünk.

Ahhoz, hogy kinél mennyi hajszál ültethető át és vehető ki teljes biztonsággal, azt minden esetben kötelező jelleggel egy hajbeültetési konzultáción szükséges egyeztetni az operáló intézettel, hiszen nincs két egyforma páciens, két egyforma probléma ezért értelemszerűen minden páciens esetében egyéni adottságok és szubjektív tényezők határozzák meg a műtét lehetőségeit.

Fontos tudni nők esetében, hogy kizárólag saját adóterületen lévő hajat lehet átültetni (hozzátartozó, családtag hajzatának átültetésére nincs lehetőség)

A donor területen ahol a hajszálak kivétele történik „ablak szerűen” kötelező a hajat levágni a hajszálak megfelelő mennyiségi és minőségi kinyeréséhez, azonban a férfiakkal ellentétben nem szükségszerű a teljes hajzat levágása.

Éppen emiatt azonban valamivel limitáltabb adóterületből van lehetőség dolgozni, ezért első körben női páciensek esetében kizárólag 1 napos műtétet célszerű végezni, s a probléma mértékétől valamint a donor terület adottságaitól függően a későbbiek folyamán ismételt 1 napos műtét/műtétek keretében sűrítést végezni.

 

Vannak olyan esetek ahol a hajbeültetés mint műtéti eljárás eleve kizárt, ilyen esetekben az adott problémára vonatkozóan igyekszünk más innovatív és alternatív kezelési lehetőségeket ajánlani pácienseink számára.

Amennyiben Ön is érintett hajhullásban vagy fokozott hajvesztésben kérjük vegye fel kapcsolatot klinikánkkal, jelentkezzen hozzánk személyes konzultációra melynek keretében pontos megoldási javaslattal tudunk szolgálni Önnek problémájára vonatkozóan.

hajbeultetes-nok-2.jpg

Ha kérdésed van

Nők esetében le kell e vágni teljes mértékben a hajat?

Női páciensek esetében hosszú haj esetén lehetőség van arra, hogy csupán az adóterületen a hajszálak kinyeréséhez vágjuk le a hajat 0-s géppel, a beültetendő területre pedig haj közé ültetünk.

Fontos azonban tudni, hogy haj közé ültetés esetében soha nem várható el első körben oly mértékű sűrű hatás mint adott esetben egy optimális teljes kopasz területtel rendelkező férfi páciens esetében.

Lehet a 2 napos műtétet végezni nők esetében?
Doctor Hair Clinic

Kérjen SZEMÉLYES konzultációt

Klinikánk új címe: Tisza Medical Center / Cédrus Liget, F. épület fsz:4-5-6.
6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24. / (Rigó utca felőli első épület)

A klinika bejárata földszinti, utcafrontról közelíthető meg amely a Cédrus Liget F. épületének bejáratától jobbra található.

info@dhc.hu
+36 20 610 10 54
Bisnode tanusítvány

Facebook

+36 20 610 10 54 6721 Szeged Teleki u. 9.
info@dhc.hu
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett még jobb felhasználói élményt nyújthassunk.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatkezelési szabályzatunkat.
Adatkezelési szabályzat Elfogadom Elutasítom